ORUÇ TUTABİLMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİLMELİ



Beslenme ve diyet uzmanları Ramazan ayında oruç tutan kişilerin dengeli beslenmeleri gerektiğini ve sağlıklarına daha itina göstermeleri gerektiğine dair dikkat çekiyorlar.  Daha rahat oruç tutabilmemiz için en önemli konulardan biri mutlaka sahura kalkmak. Geceden yemek yiyip yatmak veya sadece su içerek yatmak sağlığımız için son derecede tehlikeli. Bu durum vücutta yağlanmaya neden oluyor. Bu nedenle mutlaka sahura kalkmalıyız.
Sahurda yediklerimizi dikkatli seçmeliyiz. Tok tutacak kompleks karbonhidratlar ve posalı yiyecekler tüketmeliyiz. Örneğin;
•Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam tahıllı, çavdar gibi posa içeriği yüksek ekmekler tüketilmeli.
•Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli.
•Meyve suyu yerine, kabuklu yenebilen meyveleri, kabuklarıyla birlikte tüketmek daha faydalı.”

Sahurda tüketilen ağır yiyecekler gün boyu midemizde yanma veya ağrı yapabilir. Yine sahurda tüketilecek olan hamur işleri kan şekerimizi hızla yükseltip, düşürdüğü için halsizlik veya başka sağlık sorunlarına sebep verebilir.
Bu sene Ramazan ayı yaz aylarına denk geldiği için en büyük sorunlardan biri susuzluk. Susuzluğu önlemek için ağır yemeklerden, tuzlu yiyeceklerden uzak durmalı. Sahurda ev yapımı limonata veya yine ev yapımı yeşil elmalı soğuk çaylar içilebilir.
Oruç tutmayı kolaylaştıracak öneriler için aşağıdakileri yapabilirsiniz;
Şerbetli tatlılardan uzak durmalı veya çok canınız isterse en fazla haftada iki kere sütlü tatlılar tüketebilirsiniz.
Kabızlık yaşarsanız lifli gıdalar tüketip, iftarda sebzeli yemeklere ağırlık vermelisiniz. Ayrıca orucunuzu su ve 3-4 kayısı ile birlikte açarsanız, bağırsaklarınızı yumuşatabilirsiniz.
Hazımsızlık çekenlerdenseniz, rezene, papatya, nane veya ıhlamur çayları içmeniz yararlı olacaktır.
Hararetinizi azaltmak için kendinizin hazırlayacağı bitki çaylarınızı veya siyah çayı soğutup, içine çubuk tarçın, elma dilimi ve limon koyarak soğuk çay içebilirsiniz. Yine kendinizin evde hazırlayacağı ayranın içerisine taze nane ve salatalık rendesi katarak susuzluğunuzu giderebilirsiniz.
Sahurda gaz yapıcı kola gibi  içeceklerden  ve yiyeceklerden kaçının.
Unutmayın mutlaka en az 8 bardak su içmelisiniz. İftar ile sahur arasındaki bu sürede bol bol su için.