On bir ayın sultanı Ramazan ayı gelince her evin bütçesi
elverdiği şekilde iftar sofraları kuruluyor. Tüm ailenin bu sofraların sağlıklı
yemeklerle donatılmış olması gerekiyor. Oruçlu kişilerin gün boyu kaybettikleri
enerjiyi en sağlıklı bir şekilde geri almaları gerekiyor. Bir bardak su, hurma
ve zeytinle açılan oruç, sıcak bir çorba ve yemekle devam ediyor. Yemekten
sonra yenilen tatlı ise olmazsa olmazlardan.
Uzmanların uyardıkları bir konu da insanların aşırıya
gitmeden karınlarını doyurmaları. Özellikle sıcak yaz günlerinde yemeklerimize
daha çok dikkat etmeliyiz. Yemek gibi tatlıların da hafif olması gerekiyor.
Tatlı olarak dondurma ve meyve tercih edilmeli. Tatlılar iftardan hemen sonra
değil de daha sonra yenmeli. Bunun nedeni midenin protein sindiriminin
bozulmasını engellemek.
Şerbetli tatlıların, çikolata, bal ve reçel çabuk acıktırır
ve susatır. Miktar olarak 100 gr. kadar
dondurma veya sütlü tatlı tüketilmeli. Çok içilen meyve suyu da kana hızlı
karıştığı için kısa sürede acıktırır ve kilo aldırır. Bunun yerine yemekle
beraber cacık ya da ayran tüketin. Dört adet hurmanın da bir porsiyon meyveye
denk geldiğini unutmayın.
Hem sıcak havanın etkisi hem de oruç tutulacağı saatlerin
uzun olmasından dolayı vücudumuz bayağı susuz kalacaktır. Bu nedenle sıvı
kaybının artmaması için çay ve kahve tüketimi iftarda sınırlandırılmalı, bunun
yerine doğrudan su içilmeli. Tuzlu gıdalar aşırı tüketilmemeli. Oruç döneminde
dikkat edilmezse oluşabilecek su kayıpları nedeniyle vücudumuzda su dengesi
bozularak başta böbrek olmak üzere , kalp ve dolaşım sistemini, beyin sağlığını
bozabilir. Bu nedenle iftarla sahur arasında bol bol su içilmesi gerekir.