RAMAZANDA SAĞLIK


On bir ayın sultanı Ramazan ayı gelince her evin bütçesi elverdiği şekilde iftar sofraları kuruluyor. Tüm ailenin bu sofraların sağlıklı yemeklerle donatılmış olması gerekiyor. Oruçlu kişilerin gün boyu kaybettikleri enerjiyi en sağlıklı bir şekilde geri almaları gerekiyor. Bir bardak su, hurma ve zeytinle açılan oruç, sıcak bir çorba ve yemekle devam ediyor. Yemekten sonra yenilen tatlı ise olmazsa olmazlardan.
Uzmanların uyardıkları bir konu da insanların aşırıya gitmeden karınlarını doyurmaları. Özellikle sıcak yaz günlerinde yemeklerimize daha çok dikkat etmeliyiz. Yemek gibi tatlıların da hafif olması gerekiyor. Tatlı olarak dondurma ve meyve tercih edilmeli. Tatlılar iftardan hemen sonra değil de daha sonra yenmeli. Bunun nedeni midenin protein sindiriminin bozulmasını engellemek.
Şerbetli tatlıların, çikolata, bal ve reçel çabuk acıktırır ve susatır. Miktar olarak 100 gr.  kadar dondurma veya sütlü tatlı tüketilmeli. Çok içilen meyve suyu da kana hızlı karıştığı için kısa sürede acıktırır ve kilo aldırır. Bunun yerine yemekle beraber cacık ya da ayran tüketin. Dört adet hurmanın da bir porsiyon meyveye denk geldiğini unutmayın.
Hem sıcak havanın etkisi hem de oruç tutulacağı saatlerin uzun olmasından dolayı vücudumuz bayağı susuz kalacaktır. Bu nedenle sıvı kaybının artmaması için çay ve kahve tüketimi iftarda sınırlandırılmalı, bunun yerine doğrudan su içilmeli. Tuzlu gıdalar aşırı tüketilmemeli. Oruç döneminde dikkat edilmezse oluşabilecek su kayıpları nedeniyle vücudumuzda su dengesi bozularak başta böbrek olmak üzere , kalp ve dolaşım sistemini, beyin sağlığını bozabilir. Bu nedenle iftarla sahur arasında bol bol su içilmesi gerekir.